Geld besparen met deze simpele bespaartips

5-zeer-effectieve-bespaartips

Stop je kleingeld in een glazen pot

Veel mensen zien wisselgeld tegenwoordig eerder als een last dan als iets positiefs.
Ze stoppen het geld ergens oncomfortabel in hun broekzak en jas of proppen het ergens in hun (uitpuilende) portemonnee of handtas. Vaak doet men er alles aan om dit kleingeld zo snel mogelijk weer uit te geven, om er maar vanaf te zijn.

En dat is jammer, want een leuke en effectieve manier om te besparen is je wisselgeld na het winkelen of uitgaan in een glazen pot te stoppen. Houd dit een paar maanden vol en je zult zien dat je glazen pot zich langzaam omtovert tot een leuk financieel extraatje. Bijkomend voordeel is dat je meer waardering krijgt voor je wisselgeld en het minder snel uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

“Maar wat moet ik met al dat kleingeld?” Heel simpel alle grote banken hebben in hun kantoor een stortautomaat staan waar u de glazen pot in leeggooit. Het kleingeld wordt vervolgens gratis en direct overgeschreven op uw rekening.

Betaal weer met cash

Nu hoor ik je zeggen: “Weer ouderwets met cash betalen? Maar ik heb toch een pinpas?”
Klopt, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die  met cash betalen minder snel grote en onnodige uitgaven doen t.o.v. mensen die betalen met hun pinpas.

Waarom? Je ziet het geld letterlijk uit je portemonnee verdwijnen en dat zorgt ervoor dat je terughoudender bent in je grote uitgaven. Dit in vergelijking met de pinbetalingen waarbij je vaak geen idee hebt hoeveel er nog op je rekening staat.

Neem eigen brood mee naar werk

Op werk kiezen mensen steeds vaker voor een maaltijd uit de kantine of een vette hap bij de plaatselijke bezinepomp of snackbar. In veel gevallen is dit pure gemakzucht, maar wel één die heel veel geld kost. Hou maar eens bij wat je in een gemiddelde week uitgeeft aan al die bezoekjes en vergelijk dit met een week waarin je zelf je brood smeert. Dit scheelt op jaarbasis een paar honderd euro. Tel daarbij op, dat je eigen gesmeerde boterhammen gezonder en beter voor je lijn zijn.

Uit eten? Bestel een karafje kraanwater!

In het buitenland is het veelal gebruikelijk dat je naast je lunch of diner een gratis glas water krijgt. In Nederland ziet je dit zelden, dit heeft uiteraard een commerciële reden, aan kraanwater wordt immers niet veel verdiend.
Toch zullen veel eetgelegenheden je gewoon een gratis karafje kraanwater serveren, als je daarnaast maar gewoon iets anders te drinken en/of te eten neemt.

Combineer het drinken van het watertje met je frisje of alcoholische versnapering en je bestelt een stuk minder dure drankjes, zonder dat je het doorhebt.
Voor mensen die altijd al water bij hun eten nemen is dit natuurlijk helemaal een gouden zet, voor water uit een flesje betaal je immers al snel 2 euro.

karaf-water

Kijk je rekeningen na op onzinnige uitgaven

Met het digitaliseren van alle betalingen, zien we veel minder vaak wat we eigenlijk uitgeven. Abonnementen voor televisie, (mobiele) telefoon, tijdschriften, internet en noem het maar op. Vaak betalen we veel te veel voor dingen die we eigenlijk niet nodig hebben of maar deels gebruiken.
Kijk daarom eens in de zoveel tijd je rekeningen na of het abonnement dat je ergens hebt lopen nog wel past bij je huidige situatie.