Geweldige bespaartips voor online shoppers

online-shoppen

Vergelijk altijd!

Sta je in een winkel en vind je de prijs van het product aan de hoge kant? Pak je mobiel erbij een kijk op één van de vele prijs-vergelijkingssites die het internet rijk is.
In de meeste gevallen zal je het product voor veel minder terugvinden bij een winkel online. Het voordeel kan oplopen van een paar euro voor bijvoorbeeld een gezichtscrème tot wel een paar honderd euro voor elektronische apparatuur!

Hetzelfde geldt uiteraard ook voor online shoppen, er is bijna altijd wel een winkel te vinden die het goedkoper aanbiedt. Goede en betrouwbare prijs-vergelijkingssites zijn:

Binnen een minuut vind je de beste deal en bespaar je een hoop geld.

Doe onderzoek naar het product

Iedereen heeft wel een keer iets gekocht waar hij of zij later spijt van kreeg, het product belandt al snel weer ergens achterin een kast. In veel van deze gevallen heeft men zich niet goed genoeg in het product verdiept, helemaal met het online shoppen is het soms lastig te zien wat het product nu echt kan of wat er bijvoorbeeld in de doos zit. De prachtige productfoto’s van de leverancier kunnen de gebreken van een product nog wel eens verbloemen. 

De volgende tips kunnen de kansen van een miskoop aanzienlijk verkleinen:

Reviews

Veel sites beschikken tegenwoordig over reviews over het product wat zij verkopen. In deze reviews geven andere consumenten aan wat zij van het product vinden, veelal gevolgd door een cijfer of een aantal sterren. Let hierbij wel op de authenticiteit (echtheid) van de reviews, wanneer een product enkel het hoogste cijfer krijgt en er geen minpunten worden genoemd, dan is de kans aanwezig dat de producent deze reviews zelf heeft geschreven.

Een mooi voorbeeld van een goed en betrouwbaar review-gedeelte is Bol.com. De website geeft een net overzicht van zowel de plus- als minpunten van een artikel, gevolgd door een aantal sterren. Met meer dan 14 miljoen artikelen is de kans groot dat het door jou gezochte artikel een review heeft op Bol.com.

Unboxing videos

Bij het online kopen van een product is het niet altijd duidelijk wat er nou uiteindelijk in de doos zit. Worden bijvoorbeeld de batterijen meegeleverd bij een afstandbediening? Zitten de opzetstukken van de stofzuiger inbegrepen of moeten ze apart worden gekocht? De productfoto kan de consument nog wel eens op het verkeerde been zetten.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer ‘Unboxing Videos’ te vinden op Youtube. In deze video’s laten consumenten zien wat er daadwerkelijk wordt meegeleverd in de productdoos. Ook geven zij vaak hun mening over het product, wat je kan meenemen in de overweging om het product aan te schaffen.

Minimaliseer de kans op een miskoop, zorg dat je goed geïnformeerd bent.

Doe onderzoek naar een online winkel

“Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.” Houd deze regel altijd in je achterhoofd als je op internet een product ziet staan voor een absurd laag bedrag.
Wanneer bijvoorbeeld de laagste prijs van een televisie bij een vergelijkingssite € 600,- bedraagt en een andere website vraagt maar € 400,- dan is de kans groot dat er iets niet klopt.

Heb je twijfels bij een site en wil je voorkomen dat je opgelicht wordt, dan kan je de volgende regels aanhouden:

  • Beschikt de online winkel over een vast telefoonnummer?
    • Ja? Bel de winkel en vraag na waarom zij het product zo goedkoop kunnen aanbieden.
    • Nee? Dit is verdacht, een winkel heeft vrijwel altijd een vast telefoonnummer waarop ze te bereiken zijn.
  • Wordt het adres van de winkel weergegeven?
    • Ja? Zoek het adres eens op in Google (Maps) en kijk wat er zich op het adres bevindt.
    • Nee ? Dit is verdacht, een winkel heeft vrijwel altijd een vast adres waar de winkel, het magazijn of hun servicedesk zich bevindt.
  • Tik de naam van de website/winkel in bij Google gevolgd door ‘ervaringen’ of ‘opgelicht’.
    Krijg je een hoop resultaten met negatieve reviews of slechte ervaringen op de website van Tros Radar Forum, laat deze winkel dan links liggen.
  • Kijk of de website/winkel actief is op Social Media (Facebook, Twitter, etc.) en lees de reacties van de anderen.
  • Kijk eens goed rond op de website, zijn er veel meer producten die voor absurd lage prijzen worden aangeboden?
    • Ja? In veel gevallen heb je te maken met een oplichter, die in een korte tijd zoveel mensen probeert op te lichten.

Ben je vrij zeker dat je met een echte winkel te maken hebt en wil je gaan bestellen, kies dan voor volledige zekerheid en kies voor een van de volgende betaalmethodes:

  • Creditcard of PayPal; bij deze betaalmethodes ben je beschermt tegen oplichters en kan je een betaling ongedaan maken. Dit is met iDeal niet mogelijk! Kijk voor meer informatie op de website van PayPal of je Creditcard verstrekker.
  • Acceptgiro; met een acceptgiro betaal je pas als je het product daadwerkelijk hebt ontvangen.
  • Rembours; de betaling vindt plaats bij de bezorger van het product.

Biedt de winkel geen van de bovenstaande betaalmethodes aan, heroverweeg nogmaals de aankoop van het product. Want in dit geval zegt zelfs Geldkabouter: “Liever een paar euro meer betaald bij een betrouwbare winkel, dan een voordeel pakken bij een oplichter”.

Sluit je aan bij online spaarprogramma’s

Op internet zijn diverse spaarprogramma’s te vinden waarbij klanten spaarpunten krijgen voor iedere aankoop die zij doen bij bepaalde webwinkels.
De spaarpunten zijn vervolgens in te ruilen voor mooie cadeaus, kortingen of tegoedbonnen.
Het beste spaarprogramma in Nederland is ippies, waar gratis, simpel en zonder verplichtingen gespaard kan worden voor hele mooie producten.
Geldkabouter heeft een speciaal artikel geschreven over ippies, klik hier om naar het artikel te gaan.